El MEU perquè de tot plegat

Alguns sabreu que fa temps que estic queixós amb Canonical i el rumb que estan prenent les coses. Segurament no ho recordareu, però al dinar del primer aniversari del LoCo a Banyoles, a la sobretaula que vam fer al restaurant d'Esponellà, amb algun xarrupet a sobre (XD), ja vaig dir que tenia dubtes i que algunes coses no m'agradaven. Les coses han anat amunt i avall al llarg d'aquests 3 anys i escaig i no tinc cap mena de queixa amb Ubuntu o la seva comunitat i, molt menys, amb la nostra, evidentment. Tot i això, i com que m'agrada tenir la conciència tranquila i sentir-me a gust, donat que: “això no és una democràcia”[1], “dir Gnu/Linux és de radical dolent i malcarat” i “el tribalisme és dolent sempre que no sigui el meu”[2], penso exercir la meva tria com a persona individual, em desvinculo d'Ubuntu com a “moviment” de manera formal.

Què significa això? que no em tornareu a veure la calva? no, no us en lliurareu tan fàcilment. Vol dir que no penso fer més feina directament per Ubuntu (Canonical). No traduiré ni una cadena més al Launchpad que no sigui l'upstream de l'aplicació o sistema operatiu. No penso promocionar indiscriminadament l'Ubuntu com a únic sistema operatiu. M'arrambaré, si em volen, més a Caliu com a grup “distro neutral” i, si em fan costat, intentaré activar-lo de cara a fer més esdeveniments que els que fa actualment. No sé si me'n sortiré, però crec que és el més honest que puc fer donats els meus plantejaments respecte el programari lliure i la llibertat de les persones en general.

No m'han agradat mai les sectes i en els últims mesos Ubuntu (gràcies al Sr. Shuttleworth i algun que altre acòlit) sembla més això que cap altra cosa. Estic seguríssim que hi ha gent esplèndida a Canonical/Ubuntu, de fet en conec algun, i que fan una tasca genial dia a dia i amb tota la bona intenció del món, però com que “donde manda patrón, no manda marinero”, jo salto del vaixell, que se'l confiti el patró, i nedo fins la costa, a veure món i a escampar la boira a veure què s'hi pot trobar de bo, que segur que n'hi ha molt.

Per ara i tant, tinc Fedora 13 als meus dos ordinadors personals i m'ha sorprès absolutament. És el que té concentrar-te en una sola cosa i no mirar als costats, a vegades et perds bones oportunitats. Això no vol dir que em casi amb ningú, potser demà torno a posar Debian o provo ArchLinux o…, vés a saber. La varietat d'opcions és el que ens dóna la llibertat de tria.

He desactivat el meu compte al Facebook que, bàsicament, emprava per a promocionar l'Ubuntu i els nostres actes i per a rebre els “dents” via API. També abandonaré gradualment, no és tasca fàcil, els meus comptes de correu de Gmail i de ubuntu.cat en benefici d'un d'antic que tenia en conserva i ara he tornat a posar en funcionament. Segur que faré moltes coses més, per ara i tant, aquestes són les primeres.

Això, entre altres coses, significa que totes les responsabilitats o drets d'administració que tinc als diferents serveis d'Ubuntu.cat haurien de ser assumides per algú altre, de cara a no deixar de ser operatius. Ja parlaré amb qui pertoca per veure quí es queda la tasca.
Em dol sobremanera això, ja sabeu que alguns sou més que companys de LoCo per a mi, però no veig cap altra sortida que em permeti sentir-me bé i no estar rabiant per dins en veure el que es fa i desfà sense cap mena de respecte a la comunitat més gran del món amb la meva connivència. Fa temps jo patia pensant que al fer-se tan gran la comunitat i rebre usuaris de tota mena costaria mantenir el sentit de “programari lliure”, “respecte a les llibertats”, etc., però resulta que el problema el teniem ja dins, no ha calgut que ens vingui de fora. Such a shame…

Potser, fins i tot, serà bo per al LoCo que em decanti una mica, igual anima altra gent prendre la iniciativa i a fer coses i a prendre responsabilitats que ara no feien al estar el tema ja cobert, qui sap. Les coses no són mai cent per cent blanques o negres, bones o dolentes, oi? 😉
Gent d'Ubuntu.cat, mantingueu els ulls ben oberts, no badeu. Estigueu a l'aguait dels moviments dels que mouens els fils, que no sempre són els adients.

Una forta abraçada a tothom.

Josep Sanchez
Usuari de *Gnu/Linux* des de fa un porró d'anys

[1] https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/light-themes/+bug/532633/comme…
[2] http://www.markshuttleworth.com/archives/439

PD Bon voyage, Sr. Shuttleworth. Que faci vosté el seu MacBuntu de gust, però no amb mi.
PD2 Igual m'equivoco o sóc un tribalista radical (Mark Shuttleworth dixit), qui lo sa, però la vida és així: prenem constantment decisions i a cops l'encertem i a cops no 🙂

Be Sociable, Share!
Aquesta entrada va ser publicada en General i etiquetada com , , . Guardar l'enllaç permanent. Afegeix un comentari o deixa un trackback: URL del Trackback.

Publicar un comentari

El teu email mai serà publicat ni compartit. Els camps obligatoris estan marcats amb un *

Pots utilitzar aquestes etiquetes i atributs HTML <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*