Senyor meu Monesvol, déu i pasta vertadera (aka acte de contrició 2.0)

A partir d’un apunt d’en Giorgio, induït per la (mala :P) influència de’n Sisco Garcia, on esmentava la paradoxa de la utilització de xarxes socials privatives per part de les persones que solem fer defensa del programari lliure i les seves virtuts, he fet un “acte de contrició” (sí, l’educació religiosa et marca per tota la vida, mal que em pesi). He estat donant un parell de voltes a tot plegat i he analitzat, sense cap intenció de fer-ho ni general, ni extrapolable a ningú que no sigui jo mateix, de forma completament subjectiva, les funcions que li demano a una xarxa social per a utilitzar-la, així com quina mena d’ús en faig.

Explico una mica com ho he enfocat:

 • Totes les dimensions les he puntuat amb un mínim de 0 i un màxim de 10
 • Privacitat: indico el nivell de privacitat que em suggereix l’eina. No tant les opcions que ofereix, sinó el trasfons real que té la política d’empresa o del grup que hi hagi darrera. Evidentment, no en sóc un expert, per tant és prou subjectiu.
 • Llibertat: el grau de llibertat que m’atorga l’eina, des de si em demana més del compte per a registrar-m’hi a si és disponible en català, passant per si és programari lliure o privatiu.
 • Difusió: en nivell de difusió que considero que té qualsevol cosa que hi publiqui (Facebook el valoro en dos apartats, però no el faig servir fa molt temps).
 • Facilitat: el que em costa interaccionar amb l’eina, si les reaccions al que publico m’arriben de forma fàcil i si puc replicar-hi també de forma simple. Si els clients són multiplataforma, són madurs (a nivell de desenvolupament), si tenen en consideració les altres xarxes socials per a fer “pont” entre elles, etc.
 •  Activitat: aquí valoro el pes de cada eina en funció de si les empro per a informar-me o fer difusió a nivell tècnic, del meu entorn personal o en general.

D’aquest breu exercici d’introspecció 2.0, n’ha sorgit la següent taula i la gràfica que en deriva.

taula

 

XarxesSocials
Trobeu a faltar alguna dimensió important? en teniu alguna de personal que s’hi pugui afegir?

El següent pas, com a mínim per a mi, és esbrinar, vistes les últimes notícies sobre privacitat, xarxes socials, ingerències de les agències governamentals i demés, com ho faig per no quedar-me aïllat en el ghetto friki de xarxes socials on, no ens enganyem, és prou poc probable que “la massa” s’hi tiri de cap, sense haver de vendre l’ànima al diable.

 

 

Be Sociable, Share!
Aquesta entrada va ser publicada en General i etiquetada com , . Guardar l'enllaç permanent. Afegeix un comentari o deixa un trackback: URL del Trackback.

Un Comentari

 1. Escrit el 23.06.2013 a les 18:14 | Enllaç permanent

  Marededéudelavallivanapatronadetotselspicassentins! Si has fet recull de dades i, fins i tot, gràfics, per decidir amb què et quedes!

  Conyes marineres i pasatafaris abanda, el teu gràfic mostra que, fora dels apartats de llibertat i privacitat, Twitter i Goople Plus porten les de guanyar, mentre que, en aquests dos, els millors situats són Identi.ca i Diaspora, seguits de Twitter. Em reforces, doncs, en la idea d’emprar habitualment les xarxes lliures, però sense renunciar, de moment, a Twitter. Si fa no fa, com tu ja havies fet.

  En canvi, resulta molt preocupant veure que els nivells de privacitat i de llibertat no són tan alts com cabria esperar ni tan sols en les xarxes lliures.

  No sé què faríem sense la teva capacitat crítica i autocrítica!

Un Trackback

Publicar un comentari

El teu email mai serà publicat ni compartit. Els camps obligatoris estan marcats amb un *

Pots utilitzar aquestes etiquetes i atributs HTML <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*