El model de propietat imperant a un món que no s'atura

He llegit al blog d'en Jorge Cortell, una referència a un article interessant. Reflexiona sobre el model de propietat privada actual, respecte l'evolució de les regles del mercat. Pels que no domineu especialment l'idioma d'en Shackespeare, seguidament us deixo una, ràpida i lliure, traducció del mateix. El millor, com ja esmenta en Cortell, és que aquest cop l'opinió no ve del sub-món que ja es dóna per suposat que té aquest criteri. Aquest senyor és tot un vice-degà, titular de la càtedra de Dret de la Propietat Immobiliària de la Facultat de Dret de la Universitat de Columbia:

La propietat privada normalment crea riquesa. Però massa propietat privada també genera l'efecte advers – crea paralització. Quan masses persones tenen parts d'una mateixa cosa, la col·laboració es fa impossible, la riquesa desapareix….tothom perd. El bloqueig, la paralització, és una paradoxa del lliure mercat.
Hi ha hagut una revolució, de la qual no ens hem adonat, al respecte de com es crea riquesa. A l'antiga economia, deu o vint anys enrera, inventaves un producte i el patentaves; escrivies una cançó i la registraves; subdividies una parcel·la i hi construíes cases. Avui, l'avantguarda de la creació de riquesa, necessita unió de coses. Des de medicines a telecomunicacions, de programari a semi-conductors, qualsevol cosa tecnològicament avançada necessita la col·laboració d'innumerables patents. I no només ha canviat en l'àmbit de l'alta tecnologia -avui, l'avantguarda artística i musical tracta de juntar i recombinar moltes petites influències de diferents cultures. Fins i tot amb la terra, els projectes socialment més importants, com noves vies de comunicació, requereix la unió de moltes petites parcel·les privades. La innovació no s'ha aturat, ha fet un pas endavant, però nosaltres seguim ancorats a un antiquat sistema de propietat, fàcil de fragmentar i difícil de tornar a juntar.

Be Sociable, Share!
Aquesta entrada va ser publicada en General. Guardar l'enllaç permanent. Afegeix un comentari o deixa un trackback: URL del Trackback.

Publicar un comentari

El teu email mai serà publicat ni compartit. Els camps obligatoris estan marcats amb un *

Pots utilitzar aquestes etiquetes i atributs HTML <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*