L'Acer Aspire One, Ubuntu 9.04 i Ext4

Finalment, fins les gònades de sentir parlar de les virtuts de l'ext4 (sí, em teniu fins els nassos… :D), he decidit reinstal·lar la Jaunty al meu espiadimonis.
Abans que res, he creat el llistat de paquets que tinc instal·lats per no haver de perdre temps després, com sempre, reinstal·lant-ho tot:

sudo dpkg --get-selections > paquets_instalats.txt

Armat del meu pendrive amb la Jaunty llesta per a ser instal·lada, he reiniciat la màquina amb aquest insertat a un port USB. Premo F12, i arrenquem des de l'unitat USB.
Obro el GParted (Sistema > Administració > Editor de particions), i marco les particions de root / i /usr com a ext4 i li dic que les formati. L'altra partició que hi ha, a banda de la d'intercanvi, li dic que no la toqui, és la /home on tinc un munt de coses.
El GParted, tan eficient com sempre, fa la feina en ben poca estona.

Ara passo a instal·lar pròpiament la Jaunty al disc dur del AAO. En poc més d'un quartet d'hora està fet. Com sempre, haig de posar a /etc/blacklist el mòdul acer_wmi per a que em funcioni correctament el wifi:

sudo echo 'blacklist acer_wmi' >> /etc/modprobe.d/blacklist.conf

Aprofito per a recuperar la llista de paquets que he creat abans:

sudo dpkg --set-selections < paquets_instalats.txt

Ara reinicio, per que funcioni correctament el wifi, i ja li puc dir a l'apt-get que faci la seva feina:

sudo apt-get -u dselect-upgrade

Fet això, actualitzo tots els paquets a la última versió:

sudo aptitude update && sudo aptitude safe-upgrade

al cap d'una llaaaaaaarga estona, acaba la feina amb tots els programes com abans de començar, i això fet amb dues (o tres) ordres per terminal.
Però… encara tinc el /home en ext3! què fem?, ho deixem una part en ext3 i una altra en ext4?

Buscant una miqueta, trobo que tampoc és res de l'altre món. Li dic que ho vull passar a ext4. Arrencant un altre cop des del pendrive, a fi de que el sistema de fitxers a modificar no estigui muntat:

tune2fs -O extents,uninit_bg,dir_index /dev/sda4

Veurem que dóna un munt d'errors de “descriptor”. No patiu, és normal.

Ara cal passar-li la mopa i el plomall al sistema de fitxers:

fsck -pDf /dev/sda4

(El paràmetre -p és per a que no demani res i ho faci automàticament).

Ara podem reiniciar. A mi m'ha calgut tornar a arrencar amb el pendrive i modificar el fitxer /etc/fstab del disc dur a fi de dir-li que el /home ara té format ext4, donat que encara constava com a ext3. Fet això, ja arrenca sense problemes.

Només faltarà anar a Sistema > Preferències > So i posar les tres primeres opcions (Esdeveniments sonors, Música i pel·lícules i Conferències d'audio) a 'Detecta automàticament', a fi de que el so funcioni com cal.

Va el so, va la webcam, va el wifi, arrenca prou ràpid i tot fàcil, fàcil

Una petita-gran maquineta amb un grandiós sistema operatiu 🙂

Be Sociable, Share!
Aquesta entrada va ser publicada en General. Guardar l'enllaç permanent. Afegeix un comentari o deixa un trackback: URL del Trackback.

Publicar un comentari

El teu email mai serà publicat ni compartit. Els camps obligatoris estan marcats amb un *

Pots utilitzar aquestes etiquetes i atributs HTML <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*